Çin’de ihracat ve ithalat rakamları beklenenden az artış gösterdi 

Bugün açıklanan gümrük verilerine göre Çin’in ihracatı eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ABD doları bazında yüzde 2,4 artarken, ithalatı yüzde 0,3 arttı. Reuters anketine göre her iki rakam da analistlerin beklentilerinin oldukça altında kaldı.

Analistler daha hızlı bir büyüme bekliyordu. Reuters anketlerine göre, Çin’in ihracatının Eylül ayında ABD doları cinsinden yıllık bazda yüzde 6 artması, ithalatın ise geçen ay yıllık bazda yüzde 0,9 artması bekleniyordu.

GÜÇLÜ BÜYÜME ZORLAŞACAK

Çin ekonomisinde ihracat, tüketici harcamalarındaki zayıflık ve gayrimenkul sektöründeki düşüş nedeniyle olumsuz etkilenen ekonominin parlayan yıldızı oldu.Ancak Pinpoint Asset Management’ın başkanı ve baş ekonomisti Zhiwei Zhang, bir notta, artan ticaret gerginliklerinin Çin’in ihracatının gelecek yıla doğru güçlü bir hızda büyümeye devam etmesini zorlaştıracağını söyledi.

Zhang, “Hafta sonu düzenlenen basın toplantısında belirtildiği gibi mali politika duruşundaki değişiklik, gelecek yıl büyüme için bir temel olarak kritik öneme sahip.” dedi.

ABD VE AB, ÇİN’E GÜMRÜK VERGİLERİNİ ARTIRDI

ABD ve Avrupa Birliği, başta Çin yapımı elektrikli otomobiller olmak üzere birçok ürüne yönelik gümrük vergilerini artırdı.

CNBC’nin resmi veriler üzerinden yaptığı analize göre, Çin’in en büyük ticaret ortağı ABD’ye ihracatı eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,2 artarken, ABD’den ithalatı yüzde 6,7 arttı.

AB’YE İHRACATTA AZALMA

Capital Economics’teki Çin ekonomisti Zichun Huang, ithalat hacminin düştüğünü ancak mali harcamalardaki artışın kısa vadede endüstriyel emtialara talebi artırma olasılığının yüksek olduğunu söykedi. Maliye Bakanlığı’nın mali açığı artırma planları üzerinde durulurken, Güneydoğu Asya’ya ihracat yüzde 5,5, ithalat yüzde 4,2 artarken, Avrupa Birliği’ne ihracat yüzde 1,3, ithalat yüzde 4 azaldı.

ÇİN’İN OTOMOBİL İHRACATINDA GERİLEME

Otomobil ihracatında büyüme yüzde 25,7’ye geriledi ve diğer bazı ürünlerin ihracatı düştü. Zayıf iç talep, ham petrol ithalatının yüzde 10,7 azalmasıyla da kendini gösterdi. Nadir toprak elementleri ticareti ise önemli ölçüde küçüldü. Eylül ayındaki enflasyon verileri, iç talebin zayıflayacağını gösteriyor.

ÇİN’DE TEŞVİK DUYURULARI YETERSİZ KALDI

Çin’in GSYİH verileri ve diğer ekonomik göstergelerin açıklanması beklenirken, hükümetin teşvik duyurularında yetersiz kalması, hisse senetleri piyasasında dalgalanmalara yol açtı.

İLGİLİ HABER

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir